Karl Albert Jansson

Snyt-Alberts riktiga namn var Karl Albert Jansson. Han föddes 1891 i torpet Snytan under Ösby. Torpet låg på Bottnavägen, i den skarpa kurvan före Bottna gård, om man kommer från Näs-hållet. Torpet är i dag borta, det står ett nyare hus där.
Albert var av adlig? estnisk? släkt. Hans far snickaren Mattias von Jerecht Jansson föddes 1843 i Grovsta, Länna och dog 1922 i Snytan. Modern Anna Lovisa Gustafsdotter 1856-1909 var född i Snytan, Ösby. En storasyster Albertina Jansson dog 1902, bara 17 år gammal.
I kyrkböckerna tituleras Snyt-Albert Pråmskeppare och diversearbetare. Albert gifte sig aldrig, trodde jag, men det påstås att han efter kriget ingick ett skenäktenkap med en utländsk kvinna så att hon skulle få svenskt medborgarskap. Det visade sig stämma, han var "frånskild man 15/8 1951" vid sin död. Det jag minns bäst av Snyt-Albert är ett besök i Snytan i slutet på 1960-talet tillsammans med min far. Denne skulle hjälpa Albert byta korkmatta i köket.
Det var mitt i sommaren, Albert öppnade iklädd endast långkalsonger! Han hade "vilat middag" och bad oss vänta i det lilla köket.
Vi satte oss på kökssoffan och min far började se sig omkring för att se hur han skulle genomföra mattbytet. "Titta här" sade han och konstaterade att diskbänken och dess kakel hade tydliga spår av snusrester.
Snyt-Albert hade suttit på soffan och försökt pricka vasken med sina uttjänta prillor, men i många fall missat. Är man ungkarl är städningen nog inget man prioriterar. Snyt-Albert avled 1975.

Snyt-Albert Jansson och Tommy Lindström. Fotot från Söderby-Karlshemmet.