Allmogeklänning från Roslagsbro, 1850-tal

Allmogeklänning från Roslagsbro

Roslagsbro-klänningen är framarbetad med hjälp ar Inez Hedman, kursledare i dräktsömnad, samt dräktforskarna i Ungdomsringen Uppsala.

Ett original-klänningsliv i randigt halvylletyg från byn Andersvedja, Roslagsbro har varit förlagan.

Kjoldelen har sedan kunnat rekonstruerats med  hjälp av efterforskningar om klädmodet i dessa trakter runt 1850-talet, god hjälp har varit Ungdomsringen samt den samtida rutiga bomullsklänningen som fanns hos Sonja Wester Johansson, Andersvedja, vilken har samma mode detaljer som halvylleförlagan.

ANDERSVEDJA BYN DÄR ROSLAGSBRO-KLÄNNINGSLIV FINNS BEVARAD
Klänningslivet tillhörde Maria Ersdotter född i Östergården, Andersvedja 1832-10-07, hon gifte sig med Pehr Ersson född 1827-09-18 Norrgården, Andersvedja. Där bodde de och födde en son Janne samt två döttrar, Lovisa och Lydia. Marias man var nämndeman (tolvman) under en period i byn, vilken på den tiden bestod av fjorton gårdar, en kvarn, sågverk, mejeri och 2 handelsbodar.

Maria kallades i vardagslag för "Norrgårds Maja" hon dog 1928-04-01 vid 96 års ålder.

Norrgåden är en gammal släktgård sedan 1600-talet, men har vid två tillfällen: "Januari 1871 och sommaren 1886 varit utsatt för brand", vilket gör att det är unikt att en sådan "garderob* av kläder från dessa dagar finns så väl bevarat, bland annat sidenschalar, bomullskläder, förkläden, ett yllekläde, armkläden samt bindmössor.

Dessa historiska fakta har framkommit genom dokument, handlingar och gamla brev som fortfarande finns bevarade på gården, samt genom Marias barnbarn Linnea Mattsson som berättat för släkten om dessa gamla tider och ting.

Klännings-livet från mor Marias tid har nu blivit "Maria klänning" eller "Roslagsbro-klänning.